Reportáž o Ekoškolce Rozárka na pražské TV Metropol

26.02.2012 01:41

Reportáž pražské Televize Metropol z Ekoškolky Rozárka

Televizní reportáž z naší pražské Ekoškolky Rozárka & krátký rozhovor s ředitelkou Ekocentra Podhoubí - paní Mgr. Lucií Sovovou na TV Metropol ...

 

Odvysíláno:

19. ledna 2012 (premiéra, začátek vysílání 09:00)

Reportér: 

David Gröger

Pořad:

Supermáma? (164. díl) 

 

Pořad pro ženy, které chtějí zvládat domácnost stejně dobře jako kariéru. Užitečné informace o rodinných vztazích i financích, o zdraví a výchově dětí, ale také o moderních technologiích, vzdělávání a ...více o Supermáma?

Záznam reportáže:  

Archív pořadu Supermáma? (Reportáž začíná cca v 23. minutě pořadu)

 

Přepis rozhovoru s ředitelkou občanského sdružení Ekocentrum Podhoubí paní Mgr. Lucií Sovovou

 

Teď je doba zápisů, jak to máte se zápisama vy?

Do Ekoškolky Rozárky se mohou rodiče hlásit v průběhu celého roku, nemáme nějakou konkrétní dobu zápisů. Když to rodiče potřebují, tak mohou přijít a přihlásit se. Pořád v průběhu celého roku.

 

A kolik pojme dětí vaše školka?

Tak kapacita naší školky je shruba okolo třiceti dětí.

 

Máte tady velice mladý, dynamický kolektiv, který si s dětmi rozumí asi líp než o pár generací mladší učitelky. Je tomu tak? Má to vliv na děti?

Já si myslím, že určitě. Myslím si, že i tím, jak jsme nezisková organizace, tak jsou tady mladí lidé, kteří sem jdou opravdu s nadšením a snaží se těm dětem maximálně věnovat.

 

A paní ředitelka, která je teď ve studiu, není tady, neslyší nás – je kreativní? Vymýšlí pro děti pořád něco nového a nového?

Tak musím říct, že paní Eva Sůrová je neuvěřitelně kreativní člověk a člověk, který to dělá s nadšením a obrovskou invencí.

 

Je něco, co má vaše školka takového, co jiné školky nemají? Něco nadčasového nebo vyjímečného, liší se něčím?

Naše školka je specifická tím, že to je ekologická mateřská školka, což v praxi znamená to, že děti jsou hodně často venku. Obvykle tak čtyři hodiny denně, dvě hodiny dopoledne, dvě hodiny odpoledne. Dále se snažíme mít zdravé jídlo, máme dodavatele z Toulcova dvora ze Zdravé jídelny, děti pečují o zvířátka...

 

Ale Toulcův dvůr je odtud hrozně daleko, ne?

Po Jižní spojce to není tak daleko, oni mají závozy i do jiných zařízení, takže to není problém, aby sem s dodávkami jídla zajeli.

 

A co nabízí váš jídelníček nejčastěji pro děti?

Tak první volba je taková klasičtější – maso, knedlíky nebo prostě nějaká známá jídla a druhá volba je taková alternativnější, zdravější. Takže děti se mohou setkat s přílohami jako je kuskus, jáhly, pohanka appod. Ale záleží na nich, na jejich chuti a na rodičích, zda si tuto variantu zvolí anebo ne.

 

Jak jste tady dlouho, od rána takhle s dětma tvoříte, vy jste říkala, že chodíte ven hodně. Tak v kolik hodin končí váš program?

Program pro děti je od sedmi do pěti. Ráno se děti sejdou, přivítají se takovou uvítací písničkou. V devět je svačina, po svačině chvíli tvoří, jak to právě vidíte, v deset odchází ven. Venku jsou až do oběda. Po obědě jdou mladší děti domů a spát, starší děti mají nějaké kroužky jako je přírodovědný kroužek a angličtinu a po svačině odcházejí ven okolo třetí hodiny a venku jsou až do půl páté. A v pět si je chodí vyzvedávat rodiče.

 

Kdybysme teď nadchli některé rodiče, kteří by sem chtěli dát svojí ratolest, kam se mají obrátit?

Ať se obracejí na paní Evu Sůrovou a podívají se na naše stránky www.ekoskolka-rozarka.cz